Jeanne's internet dagboek

« Vorige | Homepage | Volgende »

Klein is het nieuwe groot

18 januari 2013

(citaat)
We leven in een geweldige tijd.
De vrijheid die we hebben.
Wat we allemaal weten en kunnen.
Hoe we met elkaar verbonden zijn.
De wereld is klein geworden.
Ieder van ons kan iets op de agenda zetten.
En gehoord worden.
En toch wachten we, als het over de economie gaat, op iets groots.
Maar dat komt niet.
De macht is niet meer aan groot.
De kracht is aan klein.
Misschien realiseer je je dat niet eens.
Maar wat je elke dag doet, maakt het verschil.
Elke handeling, hoe klein ook, zet iets in beweging.
Al die handelingen bij elkaar zorgen voor de grote, de echte verandering.
Een verandering naar een andere economie.
Eerlijker.
Menselijker.
Groener.
De keus is aan jou.
Want samen maken we van klein het nieuwe groot.

Dit is de uitgeschreven – en iets ingekorte – tekst van een commercial die de Triodos Bank begin juli 2012 lanceerde. De video was al snel een hit op YouTube. Hij appelleert aan een breed gevoeld sentiment en verwijst naar een nieuwe praktijk die snel opgang maakt: de ‘wij-doen-het-zelvers’ (‘Do It Yourselves’).
In juni 2012 maakte De Groene Amsterdammer er een special over. ‘Er is een ander Nederland dat meestal onder de radar van de media blijft. En ook buiten het zicht van al diegenen die het afgelopen decennium steen en been klaagden over de “verharding” van de samenleving en de “verhuftering” van het debat’, schrijft Henri Beunders in het weekblad. ‘Wie een nauwkeurige blik onder de radar werpt die ziet een opmerkelijke verschuiving ten goede.
Het actieve burgerschap groeit en bloeit als nooit tevoren. Overal schieten initiatieven van individuen als paddenstoelen uit de grond. Of het nu gaat om het helpen van de oude medemens, het oprichten van een eigen school, het opkalefateren van een verloederde winkelstraat, of het gezamenlijk opwekken van zonne-energie op het dak, de gemeenschappelijke noemer van al deze initiatieven is deze: we wachten niet langer op die overheid.’

De wij-doen-het-zelvers zijn in deze gedaante een nieuwe verschijning. Maar ze sluiten aan bij een langjarige traditie van verenigingsleven en gemeenschapsvorming: denk bijvoorbeeld aan de eerste woningbouwverenigingen, volkstuinverenigingen, fanfares en voetbalclubs.
(einde citaat)

Het voorgaande is “geknipt” uit hoofdstuk 1 uit het pamflet “Wie we zijn en wat we willen”(link naar het pamflet via GroenLinks nl) dat Wijnand Duyvendak aan de leden van GroenLinks aanbiedt als discussiestuk.

Het gaat over GroenLinks, uiteraard. Maar ook over de kansen die Nederland moet gaan grijpen om als aangenaam en duurzaam woon-land te kunnen doorgroeien.

Op zondag 3 maart is het aan het Partijcongres om besluiten te nemen over de toekomst. Van de partij en van onze taak in de landelijke politiek. Zonder twijfel gaan aansprekende voorbeelden uit Duitsland en België besproken worden

 Website: www.wijnandduyvendak.nl en www.tripleturnaround.nl

Jeanne