Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Screenshot maken met Windows 7: knipsel

In een oudere 'Handig' bijdrage heb ik uitgelegd hoe je een screenshot of een schermafdruk kunt maken. Via de knop PRNTSC maak je een snapshot van het scherm, dat je als afbeelding kunt opslaan. Maar Windows 7 biedt een veel makkelijkere oplossing; het knippogramma. Dit programma kun je vinden onder Start - Alle programma's - Buereau-accssoires - Knipprogramma. 

Nadat je het hebt gestart opent een klein windows schermpje. Direct wordt een nieuw knipsel gestart. Kijk met het pijltje naast de Nieuw knop evt. voor de opties Vrijvorm-knipsel, Rechthoekig knipsel (standaard), Venster knipsel of Volledig scherm knipsel. Het achterliggende scherm wordt iets transparanter weergegeven. 

Schuif het kleine schermpje eventueel iets opzij en selecteer met je muis een rechthoek op het scherm waarvan je een screenshot wilt maken. Als je de muisknop loslaat wordt de knipsel in een apart schermpje geopend.

screenshot-knipprogramma.png

Je kunt met een pen aantekeningen maken in het knipsel of een markeerstift gebruiken. Daarna kun je de knipsel opslaan als afbeeldingsbestand (png, gif of jpg) of kopieren en direct in b.v. een Word document plakken.

Als je vaker screenshots wilt maken zet het knipselprogramma dan op de taakbalk van je computer (Start - Alle programma's - Bureau-accessoires - rechtermuisknop over Knipprogramma en selecteer: Aan de taakbalk vastmaken). Dan open je het knipprogramma voortaan met 1 klik.

Gemaakte knipsels kun je met een afbeeldingseditor (b.v. Paint.NET = aanrader) natuurlijk makkelijk verder bewerken.

23-01-2012

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)