Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Andere computer op afstand bedienen

Er kunnen verschillende momenten zijn dat je een andere computer, die hetzij in huis staat of ergens anders, op afstand wilt bedienen. Die PC moet natuurlijk wel aanstaan en als hij ook met internet is verzonden, kan dat in een fluitje van een cent met Teamviewer. Teamviewer geeft je de mogelijkheid de computer op afstand volledig te bedienen (alsof je achter het beeldscherm van die computer zit) of bijvoorbeeld ook om makkelijk bestanden uit te wisselen tussen de twee computers.

Bij ons staan verschillende computers in huis, maar door omstandigheden gebruik ik een periode alleen de laptop vanuit de huiskamer. Op beide computers heb ik Teamviewer geinstalleerd, dat je kunt vinden op de website www.teamviewer.com (kies evt. Nederlandse taal). Download de volledige versie van teamviewer (grote knop, bestand Teamviewer Setup) zodat je het programma vaker kunt gebruiken om contact te maken met beide computers (ook vise versa).

Teamviewer is een commercieel programma, maar voor niet-commercieel gebruik kun je de (volledige) gratis licentie gebruiken. Als je een Teamviewer account aanmaakt kun je de verschillende computers daarbij aanmelden zodat je steeds makkelijk opnieuw contact maakt met de andere PC. Dat noemt Teamviewer een afstandbediening-sessie.

Nadat je elke computer met het Teamviewer-account hebt aangemeld, kun je direct zien met welke computer je kunt verbinden. Start Teamviewer en open het Computers & Contacten schermpje. Dubbelklik op de naam van de verbonden computer en een scherm opent met het bureaublad van de computer op afstand. Je moet evt. inloggen op het gebruikersaccount op die computer. De bureaublad-achtergrond is uitgeschakeld om bandbreedte te besparen, via Beeld - Achtergrond verwijderen -> uitvinken, kun je het weer zichtbaar maken om duidelijk te zien op welke computer je werkt. Alle knoppen binnen dit venster op de computer waar je achter zit, zijn van de externe computer, dus raak niet in verwarring als je een programma start. 

Op de externe computer die je nu op afstand bedient, kun je alle taken uitvoeren zoals normaal. Het kan soms iets langzamer gaan voordat een opdracht wordt uitgevoerd of voordat een beeld is opgebouwd. Dat is afhankelijk van de snelheid van de verbinding tussen de computers. Als er een printer is aangesloten op de externe computer (en die staat aan) dan kun je ook afdrukken maken.

Op deze manier kun je makkelijk taken uitvoeren op een computer die op een andere plek staat, maar ook andere mensen helpen met een taak of een probleem op hun computer. Voor dat laatste kun je een eenmalige verbinding maken. De computer op afstand (b.v. van iemand die hulp nodig heeft) haat naar de Teamviewer website en download het Deelnemen aan afstandbediening sessie (Teamviewer QS) bestand. Nadat dit is geinstalleerd moet de persoon op afstand een ID nummer en een wachtwoord doorgeven, waarmee jij eenmalig contact kunt maken met de afstandcomputer. Als de sessie is afgelopen vervalt het wachtwoord en is opnieuw contact maken niet meer mogelijk. Wel zo veilig dus.

Tijdens het contact tussen twee computers kun je met elkaar chatten om gegevens uit te wisselen. Ook kun je een Bestandsoverdracht starten om (grote) bestanden van de ene naar de andere computer te verplaatsen. Het programma heeft nog meer mogelijkheden zoals het opzetten van een Meeting, die ik hier niet zal bespreken.

Teamviewer is een van de makkelijkste programma's om contact te maken tussen verschillende computers. Er zijn meer (gratis) VPN programma's waarmee dit kan (VPN = Virtual Private Network). Denk er om dat je het alleen voor niet commerciele zaken gebruikt, anders ben je licentiekosten verschuldigd, maar die zijn voor professioneel gebruik, b.v. als Helpdesk, zeker hun geld waard.

23-01-2012

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)