Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Foto's van internet gebruiken

Op het internet zijn duizenden foto's te vinden, bijvoorbeeld met de Google afbeeldingen zoeker, maar die foto's mag je niet zomaar gebruiken. Veel mensen knippen en plakken zich suf, als het om foto's van internet gaat, maar legaal is dat niet. Op de meeste foto's ligt gewoon een Copyright, net als op teksten en alle andere zaken op internet. Maar foto's met een speciale Creative Commons licentie kun je wel gebruiken op je website. Op de Flickr fotowebsite kun je speciaal naar Creative Commons foto's zoeken.
Foto's die een Creative Commons licentie hebben kunnen in veel gevallen worden gebruikt, vaak alleen voor niet-commerciƫle doelen. Creative Commons is een soort Copyright, met speciale kenmerken per licentie. Meer informatie vind je op creativecommpns.nl.

Op Flickr, een van de grootste fotowebsites, kun je via geavanceerd zoeken, foto's met een CC-licentie vinden, al dan niet voor commercieel gebruik. Hou er rekening mee dat een website met een paar advertenties al onder commercieel gebruik valt.
Je kunt ook een speciale Webservice gebruiken om naar foto's op Flickr met CC-licentie te zoeken zoals FlickrCC of Compfight.

Heb je een foto gevonden die je op je website (of op een andere manier) wilt gebruiken, hou dan rekening met de eisen die aan het gebruik van foto's met een CC-licentie, moet voldoen:
- Vermeld de naam van de maker (en link aan z'n Flickr pagina)
- Vermeld een link naar de originele foto
- Geef aan om welke CC-licentie het gaat.
Als je de normale embed-code van Flickr gebruikt, dan is dat (dus) niet genoeg. Via ImageCodr.org kun je in 1x de juiste embed-code aanmaken om een Flickr-foro met CC-licentie aan te maken. Makkelijker kan bijna niet.


28-10-2010

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)