Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Mijn standaard lijstje programma's

Als ik een nieuwe computer koop (Windows besturingssysteem) zet ik daar (bijna) standaard een aantal programma's op waar ik meestal mee werk. Dit zijn over het algemeen Open Source programma's en dus gratis te downloaden en te gebruiken. Onderstaand een overzicht van de programma's waar het om gaat. Maar voordat ik ga installeren, verwijder ik eerst de programma's die worden meegeleverd op de computer. Meestal zijn dit proef-versies van de programma's waar na enige tijd voor moet worden betaald. Zo is vaak het McAfee anti virus pakket voorgeïnstalleerd, soms met een maand/jaar gratis gebruik, maar na die periode moet je toch een abonnement nemen. Ik heb geen specifieke vergelijkende informatie over McAfee of andere betaalde producten, maar ik ben van mening dat er gratis alternatieven zijn. Om McAfee te kunnen verwijderen moet je overigens eerst een speciaal verwijderprogrammaatje downloaden.

Ook staat vaak het Microsoft Office pakket voorgeïnstalleerd op de harde schijf van de nieuwe computer, dat wordt aangeboden als thuisgebruikers-pakket tegen een aantrekkelijke prijs. Ik verwijder het direct, want het Open Office.org pakket kan alles wat MS Office ook kan, werkt met open standaarden en is bovendien gratis.

Programma's verwijderen doe je via Start - Configuratiescherm - Programma's en onderdelen. Wacht rustig tot het overzicht van alle programma's is geladen. Selecteer dan het programma dat je wilt verwijderen en klik op Wijzigen/Verwijderen. Let goed op wat je doet, want het verwijderen kan niet meer worden teruggedraaid.

Mijn standaard lijst met Open Source (gratis) en Freeware software:

- Open Office.org
Dit is een compleet Office pakket met een tekstverwerker, een spreadsheet programma, een presentatie programma, plus een tekenprogramma, een database programma en een programma voor formules. Open Office is zeer compleet en werkt standaard met het open standaard ODT formaat voor bestanden, maar het is volledig compatible met de bekende .doc, .xls en .ppt formaten.
http://nl.openoffice.org

- AVG antivirus
Dit is een zeer populair anti-virus programma. Voor thuisgebruikers is er een Free versie die gratis kan worden gedownload. Let goed op dat je de gratis versie download zonder extra programma's waar je niet om hebt gevraagd. Na het installeren wordt je harde schijf regelmatig gescand op virussen (dit kan ook worden uitgezet) en wordt de virus-database regelmatig vernieuwd, door een klein bestandje te downloaden. Ook nieuwe updates worden automatisch gedownload.
http://free.avg.com/nl-nl/downloaden

- Cloud anti virus
Dit is een redelijk nieuw anti virus programma dat gebruik maakt van de 'Cloud' voor wat betreft de virus-database, dat wil zeggen er hoeven geen nieuwe bestanden te worden gedownload, want het programma maakt contact met gegevens die op internet (in de 'Cloud') staan. De meeste computers zijn toch permanent verbonden met internet. Dit is een aanrader: geen omkijken naar!
http://www.cloudantivirus.com/nl/

- Firefox is het beste alternatief voor Internet Explorer. Firefox was de eerste browser die Tabbed-browsing introduceerde, ofwel Tabjes in het brouwserscherm waarmee jen verschillende websites tegelijk open hebt staan. Firefox is ook een snelle browser en je kunt met verschillende Skins de vormgeving vand e browser aanpassen. Daarnaast kun je de functionaliteit uitbreiden met verschillende Add-ons, zoals een handige spellingscontrole in verschillende talen (link ander bericht).
http://nl.www.mozilla.com/nl/

- Google Chrome
In opkomst is de eigen browser van Google. Ik gebruik 'm naast Firefox.
http://www.google.com/chrome

- 7zip
Met een ZIP prigramma kun je bestanden inpakken en (vaak) kleiner maken. Zippen is makkelijk om bestanden te versturen in een kleiner pakketje, of om ze samen te voegen tot één bestand.
http://www.7-zip.org/

- VLC Media player
Heb je dat wel eens gehad, dat je een video met de standaard Windows Media player niet kunt afspelen omdat je niet over de juiste Codex beschikt. What the f*ck are Codex?!? Maak je geen zorgen meer: VLC Media player kan alle Codex afspelen en kan alle Media bestanden aan, dus ook .wmv, .avi. .mpeg, .mp3, mp4 .flac, etc. etc. Het is ook een goede streaming player (om b.v. naar online radio te luisteren).
http://www.videolan.org/vlc/

- Foobar2000
Er zijn ontzettend veel programma's om muziek af te spelen, te veel eigenlijk. Er zijn ook verschillende alternatieven voor de Windows Media player, maar ik heb lang gezocht naar een echt goede, eenvoudige muziekspeler, die niet in de weg zit op je beeldscherm en ook makkelijk een overzicht van de muziekbestanden met een mappen-structuur kan weergeven. Dat is Foobar2000! Bovendien kun je met Foobar2000 direct besnanden omzetten naar een ander formaat en zijn er verschillende plugins ontwikkeld voor het programma.
http://www.foobar2000.org/

- Notepad++
Elke windows computer beschikt over het Kladblok (Notepad) om teksten in platte tekst te openen. Het kladblok is ook zeer geschikt om bijvoorbeeld html of scripts mee te schrijven en bewerken. Notepad++ biedt meer mogelijkheden en is daardoor eigenlijk onmisbaar.
http://notepad-plus.sourceforge.net/nl/site.htm

- PDFCreator
Een PDF is een bestand in het Portable Document Format. In een pdf-bestand lig de opmaak vast en die kan niet worden veranderd. Het is het standaard formaat voor belangrijke documenten en documenten die online worden aangeboden. Een PDF openen en lezen kan met de Adobe Reader, die standaard op elke computer moet staan (hewel er een paar alternatieven zijn). Om zelf PDF's te maken heb je het peperdure Adobe Acrobat programma nodig (nuttig voor ontywerpers en menden die regelmatig compleze bestanden moeten bewerken en omzetten naar pdf). Het beste alternatief is PDFCreator, dat zich als een printer gedraagt.
http://sourceforge.net/projects/pdfcreator/

- Gimp
Dit is hét Open Source alternatief voor Photoshop.  
http://www.gimp.org/
Maar persoonlijk werk ik met Paint Shop Pro waarvan de gratis versie PSP 7.04 nog steeds is te downloaden via ZDNet, maar Irfanview en Paint.NET zijn ook goede (freeware) alternatieven.
PS kijk hier voor meer tips over beeldbewerking programma's.

Overige nuttige programma's die ik vaak gebruik:

- Filezilla
Filezilla is een FTP programma om bestanden op de webserver te beheren. Filezilla is een basisprogramma voor elke webmaster, of die nu net is begonnen of een zeer ervaren 'master' is. (Download de Filezilla Client)
http://filezilla-project.org/

- Audacity
Een programma om muziekbestanden te editen, d.w.z. geluidsbestanden bewerken, mixen en opnemen van elke bron die door de computer wordt afgespeeld. Het instellen van Audacity als opname-apparaat vergt wel wat extra kennis en doorzettingsvermogen (kijk bij tutorials), maar dan kun je ook bijvoorbeeld internet-radio opnemen of on demand uitzendingen. Mooi voor je muziekcollectie.
http://audacity.sourceforge.net

- Easy Rolodex
Easy Rolodex is een Nederlands programma om een handige digitale kaartenbak bij te houden. Het adressensysteem is eenvoudig en gebruikersvriendelijk en is zowel voor de particuliere als zoor de zakelijke gebruiker een heel handige oplossing. Het programma is niet gratis, maar zeer vriendelijk geprijsd aan de hand van het aantal gebruikers.
http://www.easyrolodex.nl


13-01-2010

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)