Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Screenshot of Schermafdruk maken

Er zijn verschillende momenten waarop het handig is om anderen met een schermafdruk, screenprint of screenshot te maken. Een soort foto van je computerscherm, waarmee je anderen kunt laten zien wat de situatie op het scherm is, om welke reden dan ook: omdat er een probleem is, of omdat je iets aan een ander wilt laten zien.

Voor het maken van een screenshot zit er op het toetsenbord een speciale toets met de letters PRTSC (Afkorting van PrintScreen).

Er zijn twee manieren om een Screenshot te maken

1. klik op PRTSC: er wordt nu een 'foto' gemaakt van het btotale computerscherm. Alle geopende windows schermen worden getoond, net zoals je ze zelf ziet.2. Alt + PRTSC: er wordt nu een 'foto' gemaakt van het actieve scherm, dwz het scherm van het programma waarmee je aan het werk was.

De 'foto' wordt opgeslagen op het onzichtbare kladblok van de computer, hetzelfde waarmee je tekst of afbeeldingen kunt knippen en plakken. Je moet de Screenshot nu alleen nog in een programma plakken om hem zichtbaar te maken.

Het makkelijkste is de Screenshot te plakken in een teken- of fotoprogramma, zoals Photoshop, GIMP of Paint Shot Pro, maar je kunt ook het Paint programma gebruiken dat te vinden is op elke Windows computer (onder Start - Alle programma's - Bureau-accessoires). Gebruik in het programma van je keuze Bewerken - Plakken om de Screenshot (als nieuwe afbeelding) te plakken. Je kunt het formaat van de Screenshot eventueel aanpassen. Sla het afbeeldingsbestand vervolgens op als .jpg bestand.

Je kunt de Screenshot ook direct in een Word document plakken. Het komt dan als afbeelding op een Word pagina te staan. Sla de pagina normaal op als .doc bestand. Hetzelfde is mogelijk in een Open Office bestand. In Open Office kun je ook het tekening programma gebruiken om de Screenshot als afbeelding op te slaan.

Er zijn ook verschillende programmaatjes om Screenshots mee te maken, maar eigenlijk heb je die dus niet nodig.

Heb je meer dat een schermafdruk nodig en wil je b.v. een aantal handelingen op de computer laten zien, dan kun je een video van je scherm maken. Dar gaat heel makkelijk met Screentoaster, of Krut, maar er zijn ook verschillende andere programma's voor te vinden; zoek op 'screencast'.

09-08-2009

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)