Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Online opslag van bestanden

Er worden steeds meer bestanden online opgeslagen. Documenten en afbeeldingen waar je op verschillende plekken bij wilt kunnen. Mediabestanden voor een website of ruimte om online een backup van je PC's te maken. Amazon introduceerde enige tijd geleden de Amazon Web Services, met de Simple Storage Service (Amazon S3).

Voor afbeeldingen kun je een Google Picasa-album gebruiken of een Flickr album. Is het gratis web-album te groot, dan kun je makkelijk extra ruimte kopen. De servers van Google en Flickr (Yahoo) zijn zeer betrouwbaar.

Amazon is van oorsprong een webwinkel. In het begin werden vooral boeken en CD's verkocht, het assortiment is nu onuitputtelijk. Voor deze wereldwijde webwinkel met miljoenen bezoekers en klanten, beschikt Amazon over een van de grootste server-netwerken van de wereld en biedt deze nu ook aan voor andere doeleinden dan de eigen webwinkel: Amazon Web Services (AWS).

Online opslagruimte op het web wordt normaalgesproken in pakketten van Mb's of Gb's aangeboden, maar AWS is flexibel. Je betaalt alleen voor de ruimte die je gebruikt en het web-verkeer dat daarbij komt kijken. De Simple Storage Service (Amazon S3) biedt online opslagruimte voor $0.180 per Gb (voor de eerste 50 TB) per maand van gebruikte ruimte. Daarnaast wordt een bedrag per maand berekend voor het webverkeer van de bestanden, dwz. als de bestanden door iemand worden gedownload (of online worden bekeken). Door de flexibiliteit is dit zeker lucratief voor bedrijven met veel data-opslag, maar ook voor persoonlijk gebruik als media opslag of backup.

Met een Amazon account kun je je makkelijk en snel aanmelden voor een Amazon S3 account. Afrekenen gaat via je creditcard. Na het aanmaken van het account haal je een Identificatienummer en een geheime sleutel op. Met deze twee codes kun je een toegang maken met het Amazon S3 en daar opslagboxen aanmaken.

Om verbinding te maken met de Amazon S3 heb je een apart programma nodig, bijvoorbeeld de CloudBerry Explorer for Amazon S3. Hiermee kun je bestanden uploaden en beheren op een manier die vergelijkbaar is met FTP.

07-08-2009

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)