Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Het verschil tussen Webhosting en domeinregistratie

Je wilt een eigen website beginnen met een eigen domeinnaam. Er worden veel pakketten aangeboden, maar het verschil tussen hosting en domeinregistratie is niet iedereen even duidelijk. Hier een korte uitleg.

Domeinnaam registratie
De toewijzing van een domeinnaam wordt geregeld door de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). De internetbedrijven spelen daarbij een belangrijke rol: zij voeren de registratie uit. Om een domeinnaam te registreren moet je dus contact opnemen met een internetbedrijf.

Deze bedrijven zorgen er in veel gevallen ook voor dat de website wordt 'gehost', maar dat hoeft niet persé bij hetzelfde bedrijf te gebeuren. Wil je een domeinnaam vastleggen, controleer dan eerst of deze naam nog vrij is. Belangrijk: voer deze controle uit op de website van SIDN (www.sidn.nl) of bij een betrouwbaar internet-bedrijf. Op veel websites kun je checken of een domeinnaam nog vrij is door dit in te toetsen, maar in sommige gevallen wordt de door jou gewenste domeinnaam dan fgeregistreerd door het bedrijf zelf en moet je meer geld betalen om de domeinnaam op je eigen naam te krijgen.

Hosting of webhosting
De bestanden van de website moeten op een computer worden gezet die met internet is verbonden. Dit noemen we de server. Een server is een computer die permanent met internet verbonden is c.q. die deel uitmaakt van het internet. Het huren/gebruiken van een stukje ruimte op een server noemen we hosting.

In de meeste gevallen heb je dus te maken met een domeinregistratie en een hosting-pakket. Dit staat ook meestal apart op de factuur. Zowel domeinregistratie als hosting wordt altijd aangeboden in de vorm van een abonnement, meestal voor de duur van een jaar. Hou hier rekening mee met het opzeggen van een domeinnaam of hosting-account en ook met het opzegtermijn (de opzegtermijnen kunnen verschillen!).

Verschillende manieren van hosting
- virtual hosting: dit is de meest voorkomende vorm. De server wordt door verschillende klanten gebruikt, die allemaal een stukje van de server gebruiken voor hun website. Virtual hosting geeft ook aan dat meerdere domeinnamen op 1 server en onder 1 IP adres worden gehost.
- dedicated hosting: in dit geval is de hele server gereserveerd voor 1 klant.

Op 1 hosting account kunnen meerdere domeinnamen worden gehost. Je kunt b.v. een extra domeinnaam aanvragen en de website daarvan in een subdirectory van de hoofdwebsite zetten.

Hosting pakketten en combinatie pakketten
Hosting bedrijven bieden de hosting service aan in de vorm van pakketten of accounts. Een basispakket bevat de hoeveelheid ruimte op de server (b.v. 100 Mb), de bandbreedte of het webverkeer dat er op de website plaats vind, doordat mensen de website bezoeken (b.v. 1Gb per maand), een aantal ftp-accounts (om de bestanden op de server te zetten), het aantal toegestane e-mailadressen of e-mailboxen, en andere services voor het beheer van de website. In de meeste gevallen zorgt het internetbedrijf voor het onderhoud van de server. Het belangrijkste van deze service is de verbinding met het internet, ofwel de 'uptime' van de servers.

Vaak wordt een hosting pakket aangeboden in combinatie met domeinregistratie. Het is echter mogelijk een domeinnaam bij het ene internetbedrijf en de hosting bij het andere internetbedrijf te hebben. De internetbedrijven zorgen er voor dat de besoekers na het intypen van de domeinnaam op de juiste server terecht komen. Ook het gebruik van een aparte server voor de e-mail is heel gebruikelijk. Zo kan een bedrijfswebsite op een server van een hostingbedrijf staan en kan de e-mail direct binnenkomen op de bedrijfsserver , die vaak ook altijd met internet is verbonden.

Internet servers zijn vergelijkbaar met gewone PC's. Ze hebben Windows, Unix of Linux als besturingssysteem. Linux wordt het meeste gebruikt voor webhosting servers, omdat deze software gratis te gebruiken is (Open Source). Deze servers draaien in veel gevallen dan op de succesvolle combinatie LAMP: Linux, Apache, MySQL en PHP.

Hosting op de eigen computer
Het is ook mogelijk de eigen computer te gebruiken om een website te hosten, maar domeinregistratie dient altijd bij een internetbedrijf te worden geregeld.

Verder lezen:
- Wikipedia: Webhosting
- Wikipedia: Domeinnaam
- Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN)
- Hosting Startpagina

Aanbevolen:
- Qweb internet service

27-07-2009

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)