Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Gmail gebruiken als online opslag documenten

Je kent dat wel: je wilt bestanden op verschillende plekken gebruiken (b.v. thuis en op het werk). Je kunt ze heen en weer kopieren naar een USB stick of een aparte online opslag service gebruiken, zoals Dropboks.com. Maar het kan ook met Gmail. Gmail (gratis) biedt gebruikers 5 Gb aan ruimte en als je meer nodig hebt kun je makkelijk ruimte bijkopen. Maar dat is alleen voor je e-mail (plus evt. bijlagen). Door bestanden naar je eigen Gmail adres te mailen en ze op een handige manier te filteren, kun je toch Gmail als online opslagruimte gebruiken.

Update: in Google Docs is het nu ook mogelijk alle soorten bestanden op te slaan tot 1Gb. Als dat te weinig is kun je makkelijk extra ruimte bijkopen vanar 5 dollar per jaar voor 20Gb.

Stuur een e-mailbericht (via Gmail of vanaf een ander e-mailadres) naar gebruikersnaam+opslag@gmail.com. Je mag zelf kiezen wat je in de plaats van het woordje 'opslag' zet, maar vergeet niet het plus-teken achter je gebruikersnaam. De mail komt gewoon binnen op je gmail adres. Maak nu eerst een Label aan b.v. met de naam 'opslag' of 'documenten'. Ga nu naar instellingen en maak een filter aan: alle e-mail die is verzonden aan gebruikersnaam+opslag@gmail.com (test het filter en het test-mailtje zal worden herkend), moet Postvak in overslaan (Archiveren), Markeren als gelezen en het filter 'opslag' toepassen.

Alle berichten die je voortaan met een bijlage naar gebruikersnaam+opslag@gmail.com worden gezonden kun je nu vinden onder het Label 'opslag'. Als je in de titel van het bericht een handige naam vind waarmee je het meegestuurde bestand kunt herkennen, dan heb je zo een makkelijk opslagsysteem gemaakt.

Overigens: werkdocumenten zoals tekstbestanden, spreadsheets of presentaties (.txt, .doc, .xls, .ppt, etc.) kun je natuurlijk direct uploaden naar Google docs. Daar kun je deze documenten bewerken (overigens ook direct aanmaken natuurlijk) en delen met andere Google docs gebruikers.

Gmail weetjes:
In Gmail kun je berichten van maximaal 20 megabytes (MB) verzenden en ontvangen.
Om de verspreiding van mogelijke virussen tegen te gaan, kun je geen uitvoerbare bestanden (bijvoorbeeld bestanden met de extensie .exe) verzenden of ontvangen met Gmail, ook niet als ze zijn ingepakt als zip bestand.

21-01-2009

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)