Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Bestanden kopieren en synchroniseren

Ik kwam onlangs dit handige synchronisatie programmaatje van Microsoft tegen, dat een handige hulp kan zijn bij het maken van kopieen of backups van waardevolle bestanden. SyncToy maakt het kopieren en synchrioniseren van bestanden makkelijker en beter. Erg handig dus om b.v. bestanden op je computer en een geheugenstick te synchroniseren (zowel op het werk als thuis).

Iedereen weet het: we maken te weinig backups van de bestanden op onze PC. Met name de bestanden op de thuis PC's worden niet vaak genoeg veilig bewaard. En als de harde schijf crashed, is de kans groot dat je je digitale foto's, documenten of muziekbestanden kwijt bent!

Windows heeft uiteraard een backup programma om een veiligheidskopie van jouw computer te maken (onder Vista: Start - Alle Programma's - Onderhoud - Backup centrum / onder XP: Start - Programma's - Bureau accesoires - Systeem werkset - Back-up). Maar ik heb zo mijn eigen manier van veiligheid kopieen maken. Zo schrijf ik mijn muziekbestanden weg naar een losse harde schijf, zodat ik de muziek ook op andere computers kan beluisteren. Ook mijn digitale fotoverzameling schrijf ik weg op een externe harde schijf.

Alles elke keer kopieren is een tijdrovende klus. Bovendien worden dan steeds weer alle bestanden overschreven en blijven ook bestanden die op de computer zijn verwijderd, op de externe schrijf nog wel staan. Bij Microsoft kun je een handig (gratis) programmaatje downloaden, genaamd SyncToy. Op deze website kun je een goede uitleg van het programmaatje vinden. Maar let op! Download wel de nieuwste versie (SyncToy v2.0). Klik hier on SyncToy v2.0 te downloaden.

Met SyncToy maak je een mappenpaar: 1 map met gegevens die gekopieerd moeten worden en 1 map met de plek waar alles naar toe moet. Je kunt intelligent kopieren (verwijderde en hernoemde bestanden vervangen), gewoon alles kopieren of compleet synchroniseren. In dat laatste geval worden de twee mappen volledig identiek! Bovendien doet SyncToy het sneller!

Download ook de SyncToy Whitepaper (een soort handleiding) (pdf)

13-01-2009

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)