Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Een eigen weblog beginnen: hoe en waar

Het lijkt wel of de hele wereld is aan het webloggen is geslagen. Als je zelf een weblog wilt starten bedenk dan vooraf waar je aan begint: een goed weblog wordt regelmatig bijgehouden, dat wil zeggen, minstens 1x per week. Schrijf over wat jouw passie met passie en schrijf in eenvoudige, heldere, goed leesbare taal, zonder fouten. Gebruik relevante links en afbeeldingen waar nodig.

Denk om het auteursrecht: je kunt niet zomaar artikelen of afbeeldingen en andere media overnemen, maar citeren mag wel. Hou de volgende regel in de gaten: titel, inleiding en tekst, maar ook tags en keywords moeten overeenkomen met het onderwerp waar je over schrijft. Geef duidelijk aan wie je bent en waarom je schrijft waar je over schrijft. Sta reacties op je weblogberichten toe en hou deze reacties in de gaten. Verwijder fout taalgebruik of reacties die niet over het onderwerp gaan. Hou controle over jouw blog: je bent zowel uitgever als publicist en gespreksleider.

Waar ga je bloggen?
Je kunt op veschillende manieren een eigen weblog beginnen. Ten eerste is er het web-log.nl platform, waar je snel en makkelijk een eigen weblog kunt aanmaken. web-log.nl maakt gebruik van Typepad software, van de makers van Movable Type, Sixapart. Er is standaard de gratis versie, maar je kunt ook kiezen voor een betaalde uitgebreidere versie, met meer mogelijkheden.

Typepad.com is het grote weblog platform van Sixapart. Een Typepad weblog biedt erg veel professionele weblog mogelijkheden. Wil je een gratis dienst gebruiken, kijk dan eens bij vox.com: dat is echt geweldig en biedt veel mogelijkheden. Op het Wordpress platform kun je direct aan het bloggen gaan en ook Blogger, dat onderdeel is van Google, biedt ook goede weblogmogelijkheden.

Het je een eigen domeinnam met website, dan kun je verschillende systemen installeren. Movable Type is een van de beste weblpgsystemen en heeft een gratis open source versie. Installeren is eenvoudig: download het zip-bestand, pak het zip-bestand uit en upload alle bestanden naar jouw server. Stel de cgi-bestanden in en voer de database gegevens in in het configuratie bestand. Open het Movable Type pad en de installatie verloopt automatisch. Je kunt bijna direct aan de slag met het schrijven van weblog berichten. Movable type biedt verschillende mogelijkheden om de vormgeving van je weblog aan te passen.

Een alternatief Open Source systeem dat zeer geschikt is om zelf te installeren is Wordpress. Ook daar kun je met een eigen domeinnaam en hosting account makkelijk en snel mee uit de voeten.

Bedrijfsbloggen
Ook als je een bedrijf bent biedt een weblog ongekede mogelijkheden om je bedrijf en jouw producten onder de aandacht te brengen. Door te schrijven over wat jouw bedrijf maakt of doet, trek je de aandacht. En het delen van kennis is een goede manier om in contact te komen met klanten en met andere bedrijven.

05-11-2008

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)