Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

RSS Feeds en wat kun je er mee

Met RSS Feeds kun je makkelijk en snel actuele berichten van verschillende websites bekijken. Dat kunnen Nieuws-websites zijn zoals Nu.nl of nrc.nl, maar ook specifieke nieuwsbronnen zoals DutchNews.nl of weblogs, receptenwensites, nieuwe software websites, discussiegroepen, forums etc. etc.

Feeds geven altijd de laatste actuele berichten van een bepaalde website of websiteonderdeel weer. Feeds worden automatisch vernieuwd, zolang je maar een internetverbinding hebt. Met een aantal Feeds bij elkaar ben je dus in 1 oogopslag op de hoogte van al jouw geselecteerde interesses.

Je kunt de RSS Feeds op verschillende manieren bekijken:
- in je browser Internet Explorer of Firefox
- op een persoonlijke Feeds-webpagina
- met een apart RSS programmaatje

rss-icoon1.png rss-icoon2.png rss-icoon3.png
Als je op een webpagina een Feeds-icoontje ziet of je ziet ergens 'RSS Feeds' open dan de link met de RSS Feed. Dat is meestal een bestand met de extensie .xml. Open dit bestand en je krijgt het overzicht van de actuele berichten van deze website te zien. Bovenaan staat de mogelijkheid om je direct op de geopende Feed te abonneren.
In Internet Explorer (versie 7) vind je de Feeds naast je favorieten (bookmarks) en de browsergeschiedenis Feeds te staan.
In Firefox kun je ze in een aparte Bladwijzermenu opslaan, maar ook op de Bladwijzerwerkbalk, zodat je jouw favoriete Feeds altijd bovenaan in je browserscherm hebt staan.

Erg populair is ook de individuele Google pagina. De normale Google zoekpagina is nogal kaal met niet veel meer dan het Google zoekvak. Maar als je een Google account hebt (gratis aan te maken) kun je een persoonlijke zoekpagina maken: de iGoogle pagina. Op deze pagina kun je, naast de standaard Google zoekvak, verschillende Gadgets toevoegen. Dat zijn kleine handige programmaatjes die op je iGoogle pagina passen, zoals het weerbericht, een klok met de tijd, je Gmail Postvak In, een buienradar, en ga zo maar door.
Naast Gadgets kun je ook Feeds toevoegen. Op deze manier kun je een persoonlijke iGoogle pagina maken met alle Feeds die jij hebt geselecteerd. Je kunt zelfs met Tabbladen verschillende iGoogle pagina's maken, om al je interesses te ordenen.
www.igoogle.com

Aparte RSS programma's zijn b.v. Feedreader of RSSbandit maar steeds meer programma's hebben een RSS reader ingebouwd, zoals Outlook 2007 en Thunderbird.
www.feedreader.com
www.rssbandit.org

Niet alleen nieuwspagina's of andere tekstpagina's kun je met RSS bekijken, ook fotowebsites zoals Flickr bieden RSS Feeds aan. Ook Podcasts maken gebruik van Feeds.

Zelf Feeds maken
Op veel weblogsystemen zit standaard een RSS Feed ingebouwd. Als je met jouw website regelmatig berichten publiceerd en niet over een RSS functie beschikt, kun je bij Feedburner automatisch Feeds aanmaken.
www.feedburner.com

Feeds plaatsen op jouw webpagina
Tenslotte kun je de Feeds ook op jouw eigen website plaatsen. Dit gaat met een javascript, PHP-code of een iFrame. Kijk voor een voorbeeld op www.dutchnews.nl/aboutus.php
www.rss-info.com
www.feed2js.org (Tip!)

Zie ook http://nl.wikipedia.org/wiki/Webfeed

27-10-2008

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)