Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Over pdf's

We kennen ze allemaal wel: PDF bestanden. Een PDF bestand kan door iedereen worden bekeken met de gratis Adobe Reader. Maar er zijn meer PDF-lezers, zoals Sumatra PDF. Maar ook OpenOffice,org kan tegenwoordig gewoon PDF bestanden openen en bovendien kun je in Google-docs PDF bestanden openen.

Voor het maken van PDF bestanden kun je het Adobe Acrobat programma gebruiken, maar dat is behoorlijk prijzig. Er zijn andere manieren om makkelijk en snel b.v. een Word-bestand om te zetten naar PDF.

PDF maken
In OpenOffice.org (het geweldige gratis Open Source alternatief voor Microsoft Office) zit het maken van een PDF standaard ingebouwd. Met 1 klik maak je van je tekst- of spreadsheet-bestand een PDF. Een heel goed programma is ook PDFCreator, dat tevens Open Source (gratis) is. Met PDFCreator wordt er een soort PDF-printer op je computer geinstalleerd, waarmee je vanuit elk programma een PDF kunt 'printen'. Je kunt overigend met PDFCreator niet alleen als PDF 'printen', maar ook als JPG of een aantal andere formaten. Heel; erg handig!

Reader én Creator
Een combinatieprogramma is de Nitro PDF Reader, die naast de functie om PDF's te kunnen openen zich ook, net als PDFCreator als een PDF-printer gedraagd. Bovendien kun je met Nitro PDF-bestanden aanpassen. Nitro kent een gratis versie en een Pro versie, waarvoor betaald moet worden.

Online PDF maken
Een programmaatje om online pdf bestanden te maken is b.v. PDF Converter online: www.pdfconverter.com, Primopdf: online.primopdf.com, Pdfonline www.pdfonline.com, of K2pdf www.k2pdf.com. In de meeste gevallen moet je het om te zetten bestand uploaden, waarna je de PDF via e-mail krijgt toegestuurd (waarschijnlijk met reklame, maar die kun je natuurlijk gewoon negeren).

PDF bewerken
PDF bestanden kun je niet wijzigen, ze zijn speciaal gemaakt om de opmaak in tact te houden. Maar soms wil je de gegevens uit het bestand wel gebruiken. Afhankelijk van de opmaak van het PDF bestand kun je de tekst of afbeeldingen ervan kopieren met de Adobe Reader. Ook zijn er verschillende programma's die een PDF bestand kunnen omzetten naar Word, zoals PDF to Word (niet gratis, niet duur voor persoonlijk gebruik). Hiermee wordt de opmaak van het bestand zo veel mogelijk in tact gehouden.

Webformaat PDF
Ook worden hoogwaardige PDF bestanden gebruikt voor de opmaakbestanden die ontwerpers naar de drukker sturen. Iedereen die wel eens een folder of ander drukwerk heeft gemaakt kent het. De ontwerper stuurt je vaak een PDF om het resultaat van zijn werk te controleren. Dit zijn meestal grote bestanden die speciaal voor de drukkersprocede geschikt zijn. Wil je de folder ook op je website publiceren, vraag de ontwerper je dan een web-versie te sturen van de PDF, dwz in een lagere resolutie, en dus geen groot bestand.

Afbeelding van PDF
Een functie die ik zelf vaak gebruik is het maken van een plaatje van een PDF, b.v. van de voorzijde van een folder. Op een website wil je vaak de folder niet alleen downloadbaar maken, maar die ook mooi presenteren. Open het PDF bestand met de Adobe Reader en stel de grootte zo in dat de voorkant van de folder compleet in beeld is. Maak nu een schermafdruk door te klikken op de PrtScrn (PrintScreen) knop (meestal rechts boven op je toetsenbord) of gebruik Alt-PrtScrn om alleen het acrieve venster af te drukken. De schermafdruk wordt op je (verborgen) kladblok geplaatst. Je kunt deze nu plakken in Paint Shop Pro of een ander programma om afbeeldingen te bewerken. Daar kun je de afbeelding bijsnijden en verkleinen om op de website te plaatsen.

P.D.F. staat voor Portable Document File en is een door Adobe ontwikkeld bestandsformaat voor onafhankelijke bestandsuitwisseling. Meer gedetailleerde informatie vond je op http://nl.wikipedia.org/wiki/Portable_Document_Format.

01-10-2008

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)