Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

De editor van het CMS

De meeste online online CMS systemen om een website te beheren werken met een editor voor tekstverwerking. Deze editor lijkt sterk op wat we gewend zijn van een normale tekstverwerker, zoals MS Word, maar hij werkt toch heel anders. Ook zien de knopjes van de editor er vaak iets anders uit en.... veel mensen weten niet wat ze betekenen.
Op deze website kun je een overzicht vinden van de knopjes van de TinyMCE editor. Tiny MCE is een van de meest gangbare editors, maar andere editors hebben vergelijkbare knopjes.

Zo staat de B-knop altijd voor Bold, ofwel Vet; de I-knop staat voor Italics, ofwel Cursief en de U-knop staat voor Underline, ofwel Onderstreept.
Het schakeltje is het teken voor een link: selecteer eerst een stuk tekst, klip dan op het schakeltje en type (of plak) de URL van de link in het schermpje dat wordt geopend. Je kunt linken aan websites of webpagina's, maar ook aan documenten die op het web te vinden zijn, zoals .doc of .pdf bestanden. In dat geval spreek je ook wel van een download-link.

Knippen en plakken vanuit MS Word levert in de editor vaak problemen op. Als je een tekst kopieert in MS Word (of een ander Microsoft programma) wordt niet alleen de tekst, maar ook een groot deel van de opmaak van dat stuk tekst meegenomen en vervolgens in de editor geplakt. Dat levert niet alleen een boel (onzichtbare) rommelige code op, maar vaak ook gekke lettertype's en letter-grote's in de online tekst. Vaak blijf je ook zitten met ongewenste witregels.

Slechts een paar online editors hebben een speciale knop om te "plakken zonder opmaak". In de meeste gevallen is een tussenstap in het knip en plak-werk met je Kladblok afdoende (knip de tekst in MS Word - plak de tekst in Kladblok - knip de tekst in Kladblok - plak de tekst in de webeditor) maar vaak is het handiger de tekst direct in de editor te typen, dan heb je nergens last van.

Links:
- http://tinymce.moxiecode.com
- http://www.fckeditor.net

16-09-2008

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)