Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Fotobewerking en afbeeldingen maken

Foto's bewerken kan natuurlijk met Photoshop, maar er zijn goede alternatieve programma's die goedkoper of zelfs gratis zijn, en zeker zo goed als de grote broer. Ik doel op Paint Shop pro (onder de 100 euro), Paint.NET (freeware) of Gimp, het gratis Open Source programma voor grafische bewerkingen.

Het bekendste fotobewerkingsprogramma is Photoshop van Adobe. Het programma wordt gebruikt door alle professionele ontwerpers en fotografen, is zeer uitgebreid, niet makkelijk te leren op een achternamiddag en vrij duur. Misschien kun je beter beginnen met Photoshop Elements.

Ikzelf gebruik al enkele jaren Paint Shop Pro, dat met een prijs onder de 100 euro een zeer goed alternatief is voor Photoshop. Paint Shop Pro biedt fotobewerking, maar je kunt er ook afbeeldingen en banners mee maken. Een Engelstalige shareware-versie (gratis) van PSP 7.04 is nog steeds te downloaden via ZDNet (zoeken naar Paint Shop Pro). Voordeel van deze oude versie is dat het programma Animation Shop wordt meegeleverd, waarmee je bewegende banners kunt maken.

Tip: Bezoek de website www.plaatjesmakerij.nl waar veel lessen en truuks zijn te vinden om met Paint Shop Pro te werken.

En dan is er GIMP. Gimp is een Open Source alternatief voor Photoshop. Kijk op http://nl.wikipedia.org/wiki/GIMP voor meer informatie over het programma. Het is gratis te downloaden en er is een Nederlandse versie. Er zijn vrschillende instructies voor Gimp op internet te vinden, zoals op www.leren.nl.

En dan is er Irfanview, hét (freeware) programma om snel en makkelijk een afbeelding te verkleinen of vergroten en Paint.NET dat een krachtig (freeware) alternatief is voor het kleine broertje Paint. . Natuurlijk zijn er nog veel meer grafische programma's op de markt, en vergeet niet dat je in Windows altijd beschikt over Paint. Ook OpenOffice,org heeft een eigen tekenprogramma.

Zie ook de andere informatie in Handig! Foto's verkleinen, dan pas uploaden

09-08-2008

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)