Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Foto's verkleinen, dan pas uploaden

Foto's die je met een digitale camera maakt zijn tegenwoordig van erg goede kwaliteit. De Megapixels vliegen om je oren! Dat is nodig voor de afdrukkwaliteit van de foto's. Maar veel foto's worden niet meer afgedrukt en veel mensen publiceren foto's op een eigen website of in hun weblog. En daarvoor zijn de foto's weer veel te groot! Eerst verkleinen dus.

Een modern beeldscherm heeft een resolutie van Sommige mensen gebruiken nog 800 x 600 pixels. Het is dus zaak de foto's die je op je website wilt publiceren kleiner te maken voordat je ze gaat uploaden. Dat kun je doen met een fotobewerkingsprogramma, zoals Photoshop, Paint Shop pro (goedkoper alternatief), Irfanview (gratis freeware), Paint.NET (gratis freeware) of Gimp (gratis open source), maar je hebt dat programma niet altijd bij de hand op de computer waarop je werkt, zoals bijvoorbeeld in het internetcafé op vakantie. Je kunt dan een online programma gebruiken, zoals Pic Resize.

Met Pic Resize kun je makkelijk afbeeldingen verkleinen of uitsnedes maken. In de nieuwste versie (3.0) zijn ook een aantal bewerkingen mogelijk. www.picresize.com. Naast dit bewerkingsprogramma zijn er verschillende andere handige tools om foto's te verkleinen.

Je kunt ook je foto's publiceren in een Google picasa album (je hebt een Google account nodig). Bij gebruik van Internet Explores kun je zelfs meerdere foto's tegelijk naar je webalbum uploaden, jammer dat dit in Firefox nog niet werkt. Nadat je foto's zijn ge-upload, kun je makkelijk links naar de foto's maken en die b.v in je weblog plaatsen. Je kunt daarbij voor verschillende groottes kiezen en met de link komen de bezoekers direct bij de foto in je Googler picasa album. Google biedt je gratis meer dan 1 Gb aan ruimte en als je meer ruimte nodig hebt kun je dat tegen een kleine vergoeding bijkopen.

16-07-2008

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)