Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Opmaak Word documenten

Word documenten maken lijkt zo makkelijk, en dat is het ook in de meeste gevallen, maar ik heb vaak mensen horen vloeken en tieren over de opmaak. In de meeste gevallen gaat het om een document dat met knippen en plakken van verschillende stukken, soms van verschillende mensen afkomstig, is gemaakt. En dan op het laatst nog 'even' de boel netjes maken, en dan gaat het mis.

In tekstverwerkingsprogramma's zit veel code verstopt achter de tekst die je ziet. Vroegder konden we die zichtbaar maken met het onderwaterscherm van WP 5.1, maar dat kan niet meer. Je kunt de Tabs of de Returns zichtbaar maken, maar daar heb je niet altijd wat aan. Zeker bij een tekst die is opgebouwd uit verschillende andere teksten, zit er zoveel code achter de letters verstopt, dat het programma niet meer doet wat je zegt.

Het geheim zit niet in het programma zelf, of achter een geheime knop, maar in de werkvolgorde. Om het hard te zeggen: je moet van voren af aan beginnen. Zorg eerst dat je alle tekst hebt verzameld. Zet alle tekst, bij voorkeur in de juiste volgorde, in 1 document. Bewaar dit bestand en print het uit voor referentie.

Sla de tekst nu op als .txt bestand, d.w.z. als platte tekst, zonder enige opmaak. Sluit dit .txt bestand en open het dan opnieuw om echt platte tekst voor je te krijgen. In de platte tekst breng je nu de laatste wijzigingen aan.

Open nu een nieuw document en stel de opmaakkenmerken voor het document in, zoals lettertype en grootte, regelnummering, paginanummers, marges, links en rechts, en onder en boven, enzovoorts. Kopieer nu de tekst uit het .txt bestand en plak deze in het nieuwe document met basisopmaak. Vervolgens kun je nog extra opmaak toepassen zoals vette tekstkoppen, cursieve gedeeltes, lijstjes, etc. Gebruik als referentie de print van het document waar je mee begon.

28-03-2008

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)