Stammeshaus.com

[Vorige]   [Handig!]  [Volgende]   rss-icoon1.png

Gratis Office programma's

Word en Excel zij standaardprogramma's die op iedere computer te vinden zijn. Ze staan in de Office bundel, die vaak als proefversie door Microsoft wordt meegeleverd op je nieuwe PC. Na enige tijd moet je echter een licentie kopen om het te gebruiken, en dat kan flink prijzig zijn. Veel mensen gebruiken thuis ook een illegale kopie van het Office programma, soms meegenomen van het werk, soms een echt gehacked programma dat op internet is gevonden.

Maar er is een gratis alternatief: OpenOffice.org. OpenOffice is een open source programma. De broncode is vrij te gebruiken voor iedereen, en daarom kan het programma gratis door iedereen worden gebruikt. OpenOffice doet nagenoeg hetzelfde als Microsoft Office doet. Er zijn wat verschillen, maar in de basis is het programma hetzelfde, alleen in OpenOffice hebben de programma's andere namen, zoals Writer i.p.v. Word en Calc i.p.v. Excel. Maar OpenOffice is een volwaardig en compleet alternatief voor MS Office.

Ikzelf gebruik OpenOffice nu al een paar jaar en ik ben zeer tevreden over het gebruik. Met tekstverwerking en spreadsheets is er nauwelijks verschil in werken. Eigenlijk zijn er vooral een aantal voordelen. Het installeren van OpenOffice is niet moeilijk. Download het programma (kies de juiste downloadversie!) en installeren gaat nagenoeg vanzelf. Je kunt bijna altijd voor de standaard instellingen kiezen, alleen in een kantoor- of netwerk-omgeving kan dit anders zijn.

Uitwisselen: je kunt alle bestanden die zijn gemaakt met MS Office gewoon in OpenOffice openen en ook weer bewaren als .doc en .xls bestandsformaat. Dit kun je standaard instellen in OpenOffice. Als je er voor kiest de bestanden in het Open formaat van OpenOffice op te slaan wordt het nog makkelijker: alle bestanden hebben dezelfde extensie .ods. OpenOffice bepaald zelf of een bestand moet worden geopend als tekstbestand of als speadsheet.

Naast tekstverwerking en spreadsheets kun je met OpenOffice ook presentaties maken met Impress, tekenen met Draw en met Base heb je de beschikking over een echt database programma.

Kijk op www.openoffice.org voor meer informatie of om het direct te downlaoden en te installeren. Wil je meer weten en liever in het Nederlands: ga dan naar de Nederlandse OpenOffice website http://nl.openoffice.org

28-03-2008

Now what might you ask, is a 'Trendmonger'. Well a trendmonger is a person who dreams up a trend. (FZ)