Ab's postings enzo

Home

Ab's postings Frisco 2010

On memory lane

Van 1976 tot ongeveer 1982 woonde in in een woonboot aan de Nieuwe Prinsengracht tegenover nummer 22 in Amsterdam. Dit is ook de boot waar Chris het steeds over heeft als hij mij introduceert bij zijn vrienden. Je kunt de boot zien op Google Maps in streetview. Je ziet een gele woonboot liggen, maar dat is niet de boot waar ik in 1977/1978 op woonde. We praten over "de boot" en "de nieuwe boot".

De oude boot was oorspronkelijk een Westlandse platte schuit (meestal voor vervoer van groenten naar de veiling) met een houten opbouw. Na een paar jaar bleek "de oude boot" niet meer te voldoen aan de welstandseisen van de Gemeente Amsterdam en vervingen we deze door "de nieuwe boot", een grotere woonboot die we van een dame in Amsterdam Noord hadden overgenomen. Deze "nieuwe boot" kregen we met een beetje geluk op z'n plek in de Nieuwe Prinsengracht, want hij paste maar ternauwernood onder de brug bij de Amstel door.

Van het interieur van "de oude boot" heb ik een aantal foto's gevonden:

nweprinsengracht-boot-interieur-01.jpg

Lees verder...

15 februari 2010


Reunie Club Foot @ Café du Nord

IMG_2232-500.jpgEn dan de reden waar we allemaal voor naar San Francisco waren gekomen: de reünie van Club Foot in Café du Nord. De zaal was meer dan half gevuld met mensen die elkaar in dertig jaar (of minder0 niet meer gezien hadden. De sfeer was goed. De Alterboys waren ooit begonnen als drie schoffies die naar een concert van de Dead Kennedy's wilden. Ze kletsten zich naar binnen, door te zeggen dat ze de openingsact voor de Dead Kennedy's waren. Frontman van de Dead Kennedy's Yello Biafra liet ze daarop ook werkelijk spelen, en het legendarische nummer "Frank Sinatra" was geboren.

De Alterboys maakten zich vanavond op voor een bijzonder optreden. Er was dagenlang gerepeteerd en de verwachtingen waren hoog gespannen. Klik hier om de soundcheck te bekijken, met een Long Shoremen's song op de achtergrond.

Hier zien we een deel van het optreden, met het nummer Intoxicated Man:

Lees verder...

13 februari 2010


SF Art Institute

In 1977 ging ik met het geld van de Zilvervloot naar Amerika. De Zilvervloot was een spaarpot die ouders voor hun kinderen konden opbouwen met een waardevaste rente. Naast het avontuur (en voor het meisje) ging ik ook naar Amerika voor een passie: fotografie en film. Ik had mijn ambitie gericht op een studie aan de San Francisco Art Institute.

IMG_2249-500.jpg

Chris nam me vandaag mee naar het gebouw van het SF Art Institute, waar hij en zijn vrienden in 1979/1980 vaak kwamen. Verschillende van zijn vrienden studeerden er ook. Maar we gingen vooral voor het uitzicht.


Lees verder...

13 februari 2010


San Francisco in de 50er jaren

hksf.jpgGisteren ontving ik een erg leuk mailtje van mijn vriend Herman Krieger, die vroeger in Rotterdam heeft gewoond (mijn 'overbuurman die nooit mijn overbuurman was').

Hij heeft de berichten over mijn verblijf in San Francisco gelezen en schrijft het volgende:
"I lived there in the early 1950s. I worked days as a chemist for a paint company, and evenings in two night clubs on Columbus Ave., where I printed the photos made by camera girls.
San Francisco has changed a lot since that time. The hippies came in the 1960s. Here is a photo of me from that time. It was made in an appartment on California Street. You can see Telegraph Hill in the background."


Time flies Herman, especially when you're having fun :-)

Lees verder...

12 februari 2010


The year of the Tiger

IMG_1898-900.jpgHet is feest voor de Chinezen want ze vieren Chinees Nieuwjaar of het Lente festival. Op zondag was een gedeelte van de stad, in Chinatown, afgesloten voor verkeer en vol met stalletjes met Nieuwjaars artikelen. Veel kleurige molentjes en poppetjes en ook bloemen. Vooral takken met roze bloesem zijn populair. Daarnaast wordt er veel gegokt en zijn er verschillende lootjes te koop. Mensen staan in de rij voor het Wheel of Furtune.

Het doet me trouwens hier en daar denken aan Carnaval, wat eigenlijk ook een lente-feest is. Het jaar dat nu begint is het jaar van de Tijger en het begint op zondag 14 februari.

IMG_1951-900.jpgTiger people are sensitive, given to deep thinking, capable of great sympathy. They can be extremely short-tempered, however. Other people have great respect for them, but sometimes tiger people come into conflict with older people or those in authority. sometimes Tiger people cannot make up their minds, which can result in a poor, hasty decision or a sound decision arrived at too late. They are suspicious of others, but they are courageous and powerful.

Link: Wikipedia Chinese New Year

Overigens is het zondag uiteraard ook Valentijnsdag en de televisie zit vol met reklamespotjes voor Valentijn. Maandag is het bovendien President's Day ofwel Washington's Birthday.

Wat een feest allemaal.
 


11 februari 2010


Fat Tire

IMG_2208-1200.jpgIn de supermarkt zag ik dit bier en kon dit uiteraard niet laten staan. FAT TIRE, named in honor of Jeff's mountain bike trip from brewery to brewery through Europe. Crafted following the original home brew recipe that Jeff brainstormed on his cycling trip.

Een mooi amber-kleurig bier, erg lekker bij een olijfje en een stukje kaas. Amerikaans natuurlijk (zowel bier, als olijven en kaas).

Maar het bedrijf New Belgium gaat niet alleen over het brouwen van bier. Ze maken ook promotie voor fietsen. Fietsen is sowieso HOT in Amerika en ook in San Francisco. Je ziet redelijk veel fietsen in de stad, hoewel je dat met de heuvels niet zou verwachten. Er zijn bicycle-lanes en de fiets kan mee in de metro (niet tijdens de spits) en op een rek voor op de bus. Ik heb ook verschillende vouwfietsen gezien. 

In de boekwinkel zag ik het boek Bicycle Diaries staan, geschreven door Talking Heads voorman David Byrne. David is al aan het fietsen vanaf begin jaren 80 (duh) en neemt z'n fiets ook mee op reis. Along the way, DB has thoughts to share about fashion, architecture, cultural isolation, globalization, and the radical new ways that some cities, like his home town, are becoming more bike-friendly...Mooi! Ondertussen heeft DB ook een serie fietsenrekken ontworpen, die in New York staan: Bike Racks. Maar ik denk niet dat ze het Fietsparkeur keurmerk zullen krijgen.

11 februari 2010


San Francisco Cable Car

De vorige keer dat ik in SF was (1984) waren ze bijna afgeschaft. Gelukkig zijn ze terug: Cable Cars. Een tram die door een kabel in de straat wordt voortgetrokken. Ze zijn zo bijzonder, dat ze een geweldige toeristenattrectie zijn, maar Cable Cars worden ook door 'normale' mensen gebruikt.


11 februari 2010


The Vesuvio en The Beat Generation

It was here that Jack Kerouac once spent a long night in 1960 when he should have been on his way to Big Sur to meet with Henry Miller. Miller had written Kerouac that he enjoyed reading The Dharma Bums and would enjoy a visit from the emerging writer. Kerouac, however, had other plans. He continued to hoist drinks and called Miller every hour telling him that he was just a bit delayed in leaving the city. The two would never meet that night.

IMG_1932-500.jpg

De Vesuvio is een oude kroeg tegenover de City Lights Bookstore en een thuisbasis voor de schrijvers van The Beat Generation. Jack Kerouac (schrijver van On the Road) kwam er, zoals valt te lezen in bovenstaand verhaal, en ook ander Beat Poets zoals William Burroughs en Alan Ginsburg.

chris-ab-vesuvio.jpg

Chris had er ook zijn eigen plek, dertig jaar geleden, voor zijn Henry Miller moments, of gewoon om lekker bier met een Shot ernaast te drinken met uitzicht op Jack Kerouac Alley en het kruispunt op Columbus Ave. We maakten foto's van elkaar en haalden herinneringen op over Café De Gaeper in Amsterdam en de ruim dertig jaar die zijn voorbij gegaan. Hoe heette die barjongens in De Gaeper ook al weer, waar wij elkaar ooit ontmoetten. Er was Michael, die nu de kroegbaas is van café de Kuil (tevens coffeeshop), in een zijsteeg van het Damrak en gelijkertijd deelraadslid voor Amsterdam Centrum is voor het CDA en voorzitter van de vereniging van Cannabisdealers. (Chris stelt met verbazing vragen) en Erwin, de blonde kort-gebouwde punkige jongen, die met flessen kon gooien, wat later een barman-act zou worden.

IMG_2160-500.jpg

Ondertussen werden we bezocht door een groep toeristen onder begeleiding, die instructie kregen hoe ze de kroeg het beste konden benaderen. En zo zou de Vesuvio best De Gaeper van San Francisco kunnen zijn.....

IMG_2151-500.jpg
 

10 februari 2010


Gold

Op weg naar North Beach liep ik vanmorgen vanaf het Montgomery BART station noordelijk, ik dacht over Sansome Street toen ik plotseling zag dat een kleine zijstraat Gold heette. Goed bewaakt met een camera overigens (linkerfoto).

gold.jpg

Nog geen tien meter verder kon ik rechts van de weg een parkinglot zien met een groot Billboard met de tekst 'Be Gold'. Het Billboard was echter niet nieuw, maar behoorlijk aangetast door de tand des tijds. Ik kon niet nalaten deze twee Golden oportunities naast elkaar te zetten.

goldadv.jpg

10 februari 2010


Catch as can

The Mission is de oudste wijk van San Francisco en zou je ook de Latino wijk of de Mexican wijk kunnen noemen. Mijn B & B in San Francisco is middenin deze wijk. Om de hoek in 24th street is het vol van eettentjes met Tacos, Burritos en Nachos. De supermarkt is Mexicaans met een enorme keuze aan Tortillas en blikjes refried beans (en ook verse groente). Er zit een zaakje met verse Tortilla's die in Midden- en Zuid-Amerika net zo normaal zijn als bij ons een bakker. Tortilla is het brood van Midden- en Zuid-Amerika, de erfenis van de Azteken en Maya's. Op straat wordt net zoveel Spaans als Engels gesproken, misschien zelfs wel meer.

IMG_1989-500.jpg

Een van de opvallende winkeltjes is deze, met een grote uitstalling aan maskers. Stoere maskers, wel te verstaan, die een beetje aan Superman doen denken, maar dan anders.
Anders? Ja, want het zijn worstelaar-maskers. Een populaire sport in Mexico is vrij worstelen, of zoals de generatie van mijn vader zal zeggen: 'Catch as can'. Zo heet de sport overigens nog in b.v. Peru: "cachascán". Maar de Mexicanen noemen het Lucha Libre. Mexicaanse Luche Libre' worstelaars nemen met hun masker een andere identiteit aan. Wanneer dit is begonnen is niet precies bekend en ook de achtergrond van het dragen van het masker is niet duidelijk, maar men vermoedt dat de oorsprong in de Azteekse cultuur ligt. Een cultuur die volgens velen verdwenen is, maar misschien ook helemaal niet.

IMG_2166-500.jpg

 PS Dit Lucha Libre masker is voor Jim. Ik ben zelf n.l. niet zo'n worstelaar ;-)


10 februari 2010


Een beeld zegt meer dan duizend woorden

Bekijk de foto's die ik in San Francisco heb gemaakt:Klik hier om naar het fotoalbum Ab Frisco 2010 te gaan.

10 februari 2010


Conscious Unconsious

Het bewustzijn van je onderbewustzijn, dat is waar Chris zich dagelijks als psychotherapeut mee bezig houdt. Maar taal is zijn wapen in expressie, naast muziek. Hij vertelde me dat hij dertig jaar geleden zijn 'soul' had gevonden in San Francisco, ongeveer een jaar nadat we elkaar hadden leren kennen in Amsterdam. Nu, meer dan dertig jaar later, laat hij me een stukje van die 'soul' zien in 'zijn' San Francisco. De voordracht op straat wordt ruw onderbroken door de hedendaagse werkelijkheid van mobile telefoons en het "altijd bereikbaar zijn".10 februari 2010


Chardonnay in het Zoetrope Café

IMG_1962-240.jpgThe historic Sentinel building has been the home of American Zoetrope since 1971. We have written, edited and sound mixed many of our films here including Godfather I and II, Apocalypse now, The Conversation, The Black Stallion and Rumble Fish. Other filmmakers who have worked here include Werner Herzog, Carroll Ballard, and George Lucas. At this moment, on the floors above us, there are ideas being hatched, scripts being written, and films being edited.

Dat staat te lezen op een bord naast de ouderwetse houten draaideur van Café Zoetrope op de hoek van Kearny en Columbus, midden in San Francisco. Zoetrope is natuurlijk het bedrijf van Francis Ford Coppola, de geniale filmmaker die ons films als The Godfather en Apocalypse Now bracht. Recent hebben we zijn nieuwste film Tetro gezien op het IFFR in Rotterdam.


Lees verder...

08 februari 2010


City Lights Bookstore is a finger in the dike

Altijd gevaarlijk voor mij om een boekwinkel binnen te gaan, maar in dit geval extra gevaarlijk. City Lights Bookstore is een soort thuisbasis voor de schrijvers van The Beat Generation en bovenal een vrijplaats voor het vrije woord.
Jack Kerouac was uiteraard een van de bekendste schrijvers van The Beat Generation, die Amerika met zijn On the Road een ander gezicht en een ander doel gaf. Maar ook Alan Ginsberg, die ik in 1980 ontmoette tijdens een info-avond over het 4e Russell Tribunaal over de rechten van de Indianen van Noord- en Zuid-Amerika, waarvan hij een supporter was.

IMG_1929-500.jpg

Lees verder...

08 februari 2010


What did you have for Media today?

Vandaag was een bijzondere dag, want niet elke dag gebeurt het dat je een goede vriend terugziet na ruim 32 jaar. Chris kwam in 1978 naar Amsterdam en liep in Café De Gaeper in Amsterdam mij tegen het lijf. Creatieve geesten zoeken elkaar op, zeggen ze wel eens, en creatief waren we in die tijd zeker. We schreven teksten, maakten muziek en inspireerden elkaar met muzikale en literaire voorkeuren. En daar stonden we dan, 32 jaar later in San Francisco en het was alsof de tijd had stilgestaan. Alleen onze baarden waren grijs geworden.

Donderdag zal Chris optreden met de Alterboys, een band uit 1979/1980 die in Club Foot optraden. Op de Fisherman's Warf pier oefende hij zijn 'spoken word' bijdrage met de titel "What did you have for Media today?"
 


08 februari 2010


Super Sunday

sfgiants.jpg
Het is vandaag Super Sunday in America, want vandaag wordt de Superbowl gespeeld de finale van de belangrijkste competitie van het American football. Dit jaar spelen de Indianapolis Colts tegen de New Orleans Saints tegen elkaar. Het is het grootste sport evenement in de VS. Iedereen zit voor de buis. De reklameblokken tussen de beelden van de wedstrijd zijn peperduur (ik zag Stevie Wonder langskomen in deen spotje voor Das Auto?!?).

Naast American Football (wij noemen het rugby) is natuurlijk Baseball ontzettend populair. Zaterdag was het open dag bij de San Francisco Giants en werd dit ventje gefotografeerd in de dugout. Kijk dat zijn toch foto's waar je hart bijna van breekt. Doet me denken aan de tekeningen van Norman Rochwell die met zijn bijna levensechte tekeningen in een zeer karakteristieke Rockwell stijl de Amerikaanse ziel wist bloot te leggen.

Foto: sfgate.com

08 februari 2010


Aankomst in San Francisco

Na een vlucht van ca. 10 uur aangekomen op San Francisco International Airport rond half twee. Naast me in het vliegtuig zat een niet erg spraakzame Duitse jongeman die alleen kwijt wilde dat hij voor "Business" naar Silicone Valley ging. Dit centrum van nieuwe technologie ligt iets ten zuiden van SF International Airport, vlak tegen San José aan.

De BART Metro bracht me snel en comfortabel naar San Francisco's Mission district, waar mijn Bed & Breakfast adres is. Een korte wandeling in de straten (25th street, Mission street, 24th street) geeft me direct een indruk van deze multi-culti wijk, met veel Taco's, Tortilla's, bloemenverkopers, ballonnenverkopers, en markten met verse groenten, vis en vlees. En ... veel "Murals" ofwel, grote muurschilderingen op blinde muren.

IMG_1848-500.jpg

Kijk voor meer foto's in Ab's Frisco 2010 Foto album

07 februari 2010