Ab's postings enzo

[Vorige]   [Home]  [Volgende]

Schilderijen van Rudi Stammeshaus (NB dit is Ab's LAATSTE bericht)

Mijn oom Rudi was een creatieve man. Na zijn overlijden in 2010 liet hij de familie een groot aantal schilderijen na. Het plezier van het schilderen komt je van elk werk tegemoet. Stillevens in de vorm van boeketten bloemen, landschappen, zeegezichten, nageschilderde iconen en fantasievolle afbeeldingen die uit zijn dromen lijken te zijn voortgekomen.

doek16.jpg

De stijl kun je zeker naieve schilderkunst noemen. De meeste werken hebben iets vrolijks en hier en daar beelden ze letterlijk een grapje uit, zoals de 5 soldaatjes die door de stad marcheren waarvan de laatste zijn helm niet kan dragen omdat hij een bult op z'n kop heeft. De voorstellling van de baadsters (mijn absolute favoriet) doet je denken aan doet je denken aan Paul Cézanne, maar in hun naakte onschuld worden zij bedreigd door enorne slangenmonsters. En de vogelverschrikker verwijst ik kleur en uitvoering naar Van Gogh.

doek15.jpg

doek17.jpg

De landschappen roepen de herinnering aan een vakantie op, zoals de Toren van Monthléry, een stadje iets ten zuiden van Parijs. Andere landschappen lijken op schilderijen van oude Hollandse meesters en verschillende werken doen denken aan Indonesië of zijn misschien een herinnering aan zijn jeugd in Nederlands Indië.

Een aantal stillevens van prachtige boeketten, die wellicht uit de bloemenwinkel in Zoetermeer kwamen. Van het naakt met de rode doek wordt gezegd dat het het lichaam is van Brigitte Bardot, met het hoofd en de benen van zijn vrouw.

Het beeld van het zwaaiende jongetje lijkt op een detail van Panorama Mesdag in Den Haag, maar kan ook van een ander werk van Mesdag zijn. De afbeelding werd gebruikt voor de rouwkaart voor oom Rudi's overlijden. Een mooier afscheid kun je je niet wensen...

rudi_stammeshaus-01.png

doek2.jpg

doek4.jpg

doek5.jpg

doek7.jpg

doek8.jpg

doek9.jpg

doek18.jpg

doek19.jpg

doek20.jpg

doek21.jpg

doek22.jpg

doek23.jpg

doek24.jpg

pict1.jpg

pict7.jpg

pict8.jpg

pict9.jpg

pict11.jpg

pict12.jpg

pict14.jpg

pict18.jpg

03 maart 2013