Ab's postings enzo

[Vorige]   [Home]  [Volgende]

Het Kleine Zwarte Visje

boekanndecraemer.jpg

Het Kleine Zwarte Visje is een verhaal van de Perzische schrijver Samad Behrangi dat onlangs opnieuw werd uitgegeven en vertaald door Ann de Craemer. Het verhaal gaat over een klein zwart visje dat genoeg heeft van de kleine beek waar hij met zijn moeder woont. Hij droomt 's nachts van de wijde wereld en op een dag besluit hij om deze te gaan ontdekken.

Het thema van het boek is vrijheid en het streven naar vrijheid op eigen kracht. Dit was een belangrijk thema in de jaren '60 en '70 voor de Iraanse studenten en andere tegenstanders van de Sjah van Perzië die als een moderne dictator over het land regeerde.

Samad Behrangi was leraar en verhalenverteller. Zijn verhalen werden niet gewaardeerd door het Perzische regime van dfe Sjah en zijn lichaam werd in 1968 in de rivier gevonden. Maar het Kleine Zwarte Visje werd symbool van het verzet tegen de Sjah.

Poppentheater
In 1977 maakte ik deel uit van het Spektakel Theater, een muziek- en theatergroep die voorstellingen maakte voor burthuizen in Amsterdam en op straat in samenwerking met het Zomerstraattheater. Het verhaal van het Zwarte Visje werd utigevoerd als muziek- en poppentheaterstuk.
Van de poppenvoorstelling heb ik indertijd een diaserie gemaakt die je hier kunt bekijken.

zwartevisjepoppentheater.jpg

Het verhaal was in de 70er jaren als boekje uitgegeven door uitgeverij Het Progressieve Boek uit Rotterdam op initiatief van de Centrale Perzische Studentenvereniging in Nederland. Later is het verhaal als kinderboek uitgegeven door uitgeverij De Geus.

Nieuw boek
Nu is er een nieuwe vertaling van Ann de Craemer in een prachtig uitgegeven boekje van uitgeverij Lannoo. Het verhaal is in basis natuurlijk hetzelfde gebleven en ironisch genoeg is het ook nu nog steeds een symbool van het verzet in Iran tegen het regime van de Ayatollah's. Kijk ook op de speciale Facebook pagina over het boek.

Het boek is te koop bij Bol.com via deze link

Diaserie
Het verhaal van het Kleine Zwarte Visje is mij een beetje achtervolgd door mijn leven. In 1977 speelde we zoals ik hier vertel dus een poppentheater voorstelling van het verhaal. Wat is overgebleven is een diaserie van het verhaal. In 1977-1978 werden twee versies van het stuk gespeeld. In de tweede versie speelde ik de rol van Verteller van het verhaal, met begeleiding van mijn gitaar. Het verhaal van het Kleine Zwarte Visje is heeft zich hierdoor in mijn hoofd vastgezet.

Nog een keer poppentheater
Eind 80er jaren speelde ik poppentheater met Joke Nijland en weer zetten we dit verhaal op de planken, of liever gezet in de kast. Er zijn helaas slechts weinig foto's van deze uitvoering overgebleven. Wel is er een cassettebandje met de liedjes die in het stuk voorkwamen en die spciaal voor de voorstelling werden gemaakt en uitgevoerd. Hiervan is alleen nog een cassettebandje (gedigitaliseerd en ruis verwijderd).

Je kunt de muziek hier beluisteren.

1. Perzische melodie I
(gebaseerd op Guli Sangam)

2. Duet moeder en zoon

3. Perzische melodie II

4. Hagedislied van de solidariteit

5. Perzische melodie III

6. Lied van de maan over de waarde van leven en dood

7. Zeevissenlied (instrumentaal)

8. Zeevissenlied (in 3 delen)Composities en arrangementen: Salar.
Teksten: Joke Nijland en Ab Stammeshaus
Muzikanten: Salar (gitaar), Ruud Vonk (percussie), Annette de Brey (hobo), Ranna Makhdissi Elias (arabische synthesiser), Sbiti Abderrajak (bas), Joke Nijland en Ab stammeshaus (zang).


Guli Sangam (vertaald: Rode Bergbloem) is een compositie van de Perzische muzikant Aref en werd in de gevangenis geschreven. Maar het wordt ook aan anderen toegeschreven zoals je hier kunt beluisteren. Er zijn ook heel moderne uitvoeringen zoals deze.

En nu is er dus het nieuwe boek. Verplichte kost voor alle kinderen, dus vaders, moeders, opa's, oma's, ooms en tante's: koop het boek!

07 februari 2012