Ab's postings enzo

[Vorige]   [Home]  [Volgende]

Voorjaarsschoonmaak

Mijn opa had een 'radiowinkel' op de Middenweg in de Amsterdamse Watergraafsmeer. Tegenwoordig noemen we dat een electronica-winkel, maar er was in die tijd nog niet veel 'electronica', de transistor was nog niet uitgevonden, laat staan de geheugenchip.

Rond 1940 begon hij met de verkoop van stofzuigers. Maar voor een dergelijk apparaat hadden niet veel mensen geld genoeg, dus hij verzon iets nieuws. Hij was echt een pionier op marketinggebied, een echte middenstander.

stofzuigers_miermans_middenweg_19_ca-1940.jpg
De stofzuigers die je hier ziet op de foto van de etalage van de Miermans winkel, konden op afbetaling worden gekocht, voor 60 cent per week. Na 2 jaar werd de stofzuiger je eigendom. Op de stofzuigers van merk Prima (Philips i presume...) zat een ijzeren plaatje met de firmanaam: B.G. Miermans, Amsterdam.

In 1940 en 1941 adverteerde mijn opa ook in de krant, uiteraard dagblad De Tijd, want opa was van katholieke huize. Hij adverteerde voor radio's, waarmee hij ook zijn winkel was begonnen. In de 20er en 30er jaren werden de radio's nog met de hand in elkaar gezet en vaak op bestelling.

advertentie_miermans_De_Tijd_1940.jpg

Op de tweede advertentie uit 1941 gebruikt opa wel een heel bijzondere leus: "Geen woorden ... maar daden" Gewaagd zou je nu zeggen, voor een ondernemer uit Watergraafsmeer, de geboortegrond van Ajax, maar Feyenoord had zich in die tijd deze leus nog niet eigen gemaakt.

advertentie_miermans_De_Tijd_1941.jpg

Geen woorden maar daden is een regeltje uit het clublied "Hand in Hand" uit 1961 en staat symbool voor de cultuur van Feyenoord. Het is een club van (haven)arbeiders; 'handen uit de mouwen en werken voor je geld'.
De melodie van "Hand in Hand" werd in de negentiende eeuw geschreven door de Duitser Wilhelm Speidel. Het lied werd in de loop der jaren door diverse Nederlandse clubs gebruikt; er zijn bijvoorbeeld versies van SVV en DHC bekend. Jaap Valkhoff zette in de jaren zestig zowel een Feyenoord- als een Ajax-versie op de plaat. Onder Feyenoord-supporters groeide het vervolgens uit tot het officieuze clublied. In het zuiden van Nederland gebruikt ook MVV haar eigen versie van het "Hand in Hand". In Belgiƫ hoort men de melodie regelmatig van de tribunes komen wanneer Club Brugge haar wedstrijden speelt.
(Bron: Wikipedia)

Misschien had mijn opa een vooruitziende blik of was het toch gewoon toeval?!? De handen uit de mouwen steken is op mijn opa zeker van toepassing! Hij verkocht niet alleen stofzuigers op afbetaling, maar later ook wasmachines en centrifuges.

08 april 2011