Ab's postings enzo

[Vorige]   [Home]  [Volgende]

Oom Coyote en de Bisonpizza

oomcoyote_cover.png
Een van mijn favoriete boeken is een boek van de Amerikaans Indiaanse schrijver Craig Kee Strete. Van hem zijn verschillende boeken in het Nederlands gepubliceerd. Het boek Oom Coyote en de Bisonpizza is een hilarisch verhaal over een Coyote en zijn twee neefjes. Het past in de Indiaanse traditie van 'Coyote-verhalen', wat vergelijkbaar is met de Anansi-verhalen uit West-Africa/Caribisch gebied.

Coyote was er al voordat moeder-aarde werd geschapen. Misschien was hij er al voordat de schepper er zelf was.... Verder haalt Coyote in de verhalen allerlei streken uit; hij is een 'trickster' ofwel een bedrieger. Er zijn verschillende van deze Coyote verhalen bekend, verteld door verschillende stammen.

Craig Strete is zelf van Cherokee afkomst en heeft met dit boek de Coyote traditie op een schitterende manier voortgezet.

Een ander bekend boek van Craig Strete is 'Two spies in the House of Love' dat (alleen) in het Nederlands verscheen onder de titel 'Twee spionnen in het Huis van de Liefde'. Het boek gaat over een nachtelijk avontuur dat de hoofdpersoon beleeft samen met Jim Morrison van The Doors in het Los Angeles van de 60er jaren. Het boek is doorspekt met de specifieke stijl van de teksten van de nummers van The Doors. De titel verwijst ook naar het nummer 'The Spy' op het Doors-album 'Morrison Hotel' dat opent met de regel 'I'm a Spy in the House of Love'. Het boek is daarom bij fans van The Doors zeer populair. Het werd later in het Engels uitgegeven als 'Burn Down the Night' en in Nederland heruitgegeven onder de titel 'Nachtbraken', aangevuld met de Engelstalige teksten uit de dichtbundel 'Dark Journey'.
Deze dichtbundel wordt overigens toegeschreven aan het schrijversduo Craig Strete - Jim Morrison. Het brengt als Doors-memorabilia zeker $225 op! (Nee, mijn exemplaar is niet te koop).

Oom Coyote en de Bisonpizza is bij mijn weten alleen in het Nederlands verschenen en wordt gepresenteerd als jeugdboek (vanaf 12 jaar).

Op zekere morgen had mijn tante haar zoon Slaap-Voet er al vroeg op uitgestuurd om een bisonpizza zonder ansjovis te gaan halen. Zijn moeder had een hekel aan ansjovis. Toen Slaap-Voet drie weken later nog niet terug was begonnen sommigen van ons te vrezen dat hij in moeilijkheden was geraakt. Zijn moeder maakte zich zorgen en liet en advertentie plaatsen in het Coyote Valley's Dagblad. De advertentie luidde als volgt:
Mijn zoon, Slaap-Voet, is drie weken terug een bisonpizza zonder ansjovis gaan halen. Ik heb een hekel aan ansjovis. Tot op heden is hij niet teruggekeerd. Als iemand hem ziet, zeg hem dan dat hij last krijgt als de bisonpizza koud is als hij ermee thuiskomt.

De advertentie was getekend: Zijn hongerige moeder.

(pagina 21 van Oom Coyote en de Bisonpizza)

Veel boeken van Craig Strete zijn al lang uitverkocht, maar hier en daar nog wel tweedehands verkrijgbaar. Liefhebber van Craig Strete's boeken Christoph Endres vulde het gat door de Engelstalige boeken die out-of-print zijn, als eBook op zijn website als download aan te bieden. Hij kreeg hiervoor uitdrukkelijke toestemming van de schrijver zelf. Op mijn vraag of dat ook mogelijk zou zijn voor de Nederlandse boeken, kreeg ik een kort en duidelijk antwoord van de schrijver zelf: Ja! "Since it (Oom Coyote...) is out of print, if you want to scan it and put it on your website as well as sending a copy of it or other of my books in Dutch to Chris Endres that would be a cool thing indeed.". Overigens is 'Oom Coyote ...' herdrukt in de pocket-omnibus 'Hoe Jongen zijn naam verdiende' die via de boekhandel of bij uitgeverij In de Knipscheer verkrijgbaar is.

- Download Oom Coyote en de Bisonpizza als e-boek (pdf)
- Download Engelstalige boeken van Craig Strete (link website Chris Endres)
- Link: Craig Strete bij Uitgeverij In de Knipscheer

07 maart 2011