|
Stuur reacties per e-mail naar ab@stammeshaus.com
So happy to link:
Kindly hosted by:
Qweb.nl
|
[Vorige]
[Home]
[Volgende]
Fraud en Bugs via E-mail
Vanmorgen ontving ik een waarschuwing van de NS omdat ze niet genoeg materieel hebben om tijdens de winter een normale dienstregeling te rijden. Nou is het inderdaad vrij 'bar en boos' winterweer, de afgelopen weken, maar van een nationale vervoersorganisatie mag je toch meer verwachten. Het bericht werd overigens door mij ontvangen om 07.52 uur, een tijdstip waarop veel mensen al lang onderweg naar hun werk zijn. Bovendien, wie checked z'n mail 's morgens vroeg?!?!
Maar er was iets anders dat me opviel in het e-mailbericht: het webmail programma wijst me op 'possible fraud attempt'. Goed vertaald waarschuwt Gmail me ervoor dat er mogelijk sprake is van bedrog in het e-mailbericht. Er staat dus een link of een afbeelding in het bericht dat afkomstig van een andere domeinnaam dan waar het e-mailbericht van afkomstig is. Het e-mailbericht heeft als afzender noreply@ns.nl (je kunt dus ook niet reageren) maar de link in 'Kijk voor meer informatie op www.ns.nl' gaat naar http://public2.tripolis.com/.... Het kan dus zijn dat iemand zich voordoet als een ander. Immers als afzendadres van een e-mailbericht, kun je alles gebruiken, dat hoeft niet persé jouw eigen e-mailadres te zijn.
In
mijn mailbox vond ik vanmorgen nog een bericht met een vergelijkbaar
probleem, namelijk van mijn gas- en electraleverancier ENECO. Onderaan
de nieuwjaarswens staat een waarschuwing voor een 'Web Bug'.
Waarschijnlijk zit er in het e-mailbericht een (kleine) afbeelding om
het gebruik van het bericht te meten. Ook hier gaat het om een
afbeelding die verwijst naar een andere domein dan waar het e-mailadres
van afkomstig is. Als de afbeelding wordt geopend in het
e-mailprogramma kan met concluderen dat het bericht is geoipend en
gelezen, en zo kan worden gemeten hoe groot de respons op het bericht
is.
Beide keren gaat het om de domeinnamen tripolis.com.
We hebben hier te maken met twee grote Nederlandse bedrijven die
gebruik maken van de diensten van het E-mail Marketing bedrijf
Tripolis. Hun slogan is Connect. Get ready. We deliver. Ze hebben meer dan 400 klanten, waaronder veel grote Nederlandse bedrijven.
En die versturen dus allemaal Web Bugs en possible fraud attempts naar hun klanten. Ik kan me voorstellen dat veel mensen dit als onveilig ervaren, en voortaan e-mails van NS of ENECO niet meer zullen lezen. Maar alles is relatief, zo ook het veiligheidsgevoel. Maar niet iedereen weet waar die Web Bugs en Fraud attempts vandaan komen....
07-01-2010
|
Laat hier een bericht of reactie achter
Bericht of reactie wordt op de website gepubliceerd.
Om te reageren per e-mail: stuur een bericht aan ab@stammeshaus.com