Ab's postings enzo

[Vorige]   [Home]  [Volgende]

XTC foto's uit 1979 in Paradiso

Eind 70-er jaren brachten Punk en New Wave verschillende nieuwe bandjes uit Engeland. Een aantal van die bands vielen niet echt onder een van deze stromingen, waaronder bijvoorbeeld Joe Jackson, Elvis Costello en XTC. Andy Partridge (gitaar) en Colin Mouling (bas) uit Swindon bestormden vanaf 1977 het Engelse clubcircuit met veel succes. Het grote succes kwam met de hit 'Making plans for Nigel' van het album 'Drums and Wires' uit 1979.

Onlangs heb ik mijn dozen met dia's afgestoft en vond ik een serie foto's van een XTC concert met XTC met Dave Gregory (gitaar en keyboard) en Terry Chambers (drums) op 15 december 1979 in Paradiso, Amsterdam. De foto's zijn gemaakt vanuit het publiek. Ik heb de dia's gescand, met een prachtig resultaat, al zeg ik het zelf. En ik vond zelfs een cassette bandje met de radio-opname van een concert uit dezelfde periode.

Click here for some info in English about my XTC photo's and the live concert-file

Het zijn uiteraard geen topkwaliteit foto's, maar ze zijn een mooi tijdbeeld van deze geweldige band. De foto's zijn gemaakt met mijn Olympus spiegelreflex camera met een korte telelens. Ik gebruikte altijd diafilm, om op afdrukkosten te besparen en er zijn dan ook nooit afdrukken van gemaakt.

Op de website Chalkhills.org is een schat aan informatie te vinden over de band XTC.

Op het album 'Black Sea' Staat het nummer 'No Language In Our Lungs', waarvan de tekst zeer bijzonder is en eigenlijk heel actueel in het licht van de discussie over vrije meningsuiting. In het Nederlands kennen we de uitdrukking 'zeg wat je op je hart hebt' die dichtbij de tekst van Andy Partridge komt. Hij voelde zich als een kruisridder en de impotentie van het spreken zat hem die dag in de weg; het lied (!) was bedoeld om instrumentaal te zijn, maar de woorden zaten in de weg. Op de foto rechts kun je de sfeer van het nummer in de Live uitvoering goed proeven, met de lange zang-uithalen van Andy.

There is no language in our lungs
to tell the world just how we feel
....
I thought I had the whole world in my mouth
I thought I could say what I wanted to say
For a second that thought became a sword in my hand
I could slay any problem that would stand in my way
I felt just like a crusader
lionheart, a holy land invader
but nobody can say what they really mean to say and
the impotency of speech came up and hit me that day and
I would have made this instrumental
but the words got in the way

there is no language in our...

there is no language in our lungs
to tell the world what's in our hearts

Klik hier om een klein stukje te luisteren

Klik hier voor de complete tekst van het nummer. Op de foto rechts kun je de sfeer van het nummer goed zien, met de lange zang-uithalen van Andy.

Ook vond ik kortgeleden een oud cassettebandje met daarop de radio-opname van het concert van XTC in Paradiso, mogelijk uit 1980, maar volgens de setlist van de opname zou de opname van de radio uitzending trouwens best het concert uit 1982 kunnen zijn. Het cassette bandje heb ik gedigitaliseerd en omgezet naar een mp3-bestand, waarbij de tape-ruis werd verwijderd. Je kunt het hier downloaden als mp3-bestand (rechts-klikken en opslaan als...).

Fotoboekje: Van de foto's heb ik een boekje gemaakt in (zeer) kleine oplage: het boekje kan als pdf worden gedownload

Photobook: With the 1979 photo's I made a little booklet: it can be downloades as pdf file

.

De complete fotoset met originele scans staat in mijn Flickr album:

Officiele XTC website: www.xtcidearecords.co.uk
Andy Partridge Ape House website: www.ape.uk.net

English info about my XTC-photo's and the live-concert file.
I recently found a box with slides, full of dust marked 15 december 1979. I dusted them off and scanned the slides, with quite a remarkable result, if I may say so. XTC was touring with Dave Gregory (guitar and keyboard) and Terry Chambers (drums). They came to Amsterdam for a concert in the Paradiso concert hall. I was there and took some photo's from the audience with my camera loaded with slides-film. Above wou can see the photo's of go to my Flickr album to see and/or download them.

I also found a cassette tape with the Dutch radio broadcast of a concert in Paradiso, Amsterdam, possibly in 1980, but according to the setlist it could also be the concert in 1982. I transferred the cassette tape to a digital file and filtered out the tape-hiss. You can download the file here as mp3-file (right-click and save file as...).

23-04-2009