Ab's postings enzo

[Vorige]   [Home]  [Volgende]

Bijbel

Onlangs verscheen een bijzondere uitgave van de bijbel: Theo Gootjes, voormalig cartoonist van het Vrije Volk/Rotterdams Dagblad, zette zich in 1995 aan de keukentafel en schreef het boek der boeken over met zijn tekenpen, volgens het principe: schrijven is ook tekenen.
Hij liet de eerste pagina zien toen we bij hem thuis waren met een bijzonder verzoek: We wilden een van zijn tekeningen, die als illustratie bij de column van René Diekstra in de zaterdag-editie van het RD stond, gebruiken als uitnodiging voor ons voorgenomen huwelijk. Theo vond het goed en gaf ons de tekening, die tot onze verbazing in kleur was (in de krant als zwart-wit afgedrukt) mee.
We waren gefascineerd door het bijbelproject en vroegen ons in de loop der jaren af hoe het was verlopen. Een paar jaar terug hoorden we van de tentoonstelling van het project. Theo had de bijbel compleet overgeschreven en er prachtige illustraties bij gemaakt.
En dan is er nu de Gootjesbijbel, uitgegeven door De Althæa Pers.

Rien Vroegindeweij, Rotterdams columnist, schrijft op de achterpagina van NRC Handelsblad van 28 maart dat Theo Gootjes in het voorjaar van 1995 is begonnen en er een half jaar over heeft gedaan. Volgens ons was Theo (of 'Teo') al eerder begonnen met het monnikkenwerk, hoe anders konden wij op een decemberavond in 1994 al een proeve van zijn pen aanschouwen. Maar vergissen is menselijk (dat geldt ook voor ons). Vroegindeweij geeft in zijn column een mooi inzicht in de beweegredenen van Gootjes. Bijzonder is dat wij inmiddels stadsgenoten van Gootjes zijn geworden: "Van Rotterdam uit geteld is Schiedam de tweede halte op de kruisweg naar de krankzinnigheid, gevolgd door Vlaardingen, Maassluis en dan het hoekie om, trappie af, gekkenhuis." aldus Rien Vroegindeweij over 'ons' Schiedam.

Gootjesbijbel
Dit is 'm dan, de 'Gootjesbijbel', een fraaie box met twee cassette's (Gootjes' handtekening op de rug gestanst) bevattende de overgeschreven tekst op losse dubbelgevouwen bladen met daartussen een bijpassende illustratie. De volgorde van de losse bladen is makkelijk terug te vinden door het streepjespatroon dat zich vormt van de ruggen van de dubbelgevouwen bladen in de cassette. Wat een vondst!

Het geheel wordt gepresenteerd in een speciale Gootjesbijbel-tas, met daarop de tekening die je rechtsboven dit bericht kunt zien.

De Althæa Pers
En wát een werk is het geweest. Gootjes is er enkele maanden mee zoet geweest, maar het maken van deze uitgave heeft langer geduurd. De Gootjesbijbel is overigens niet in de winkel te koop. Het is een bibliofiele uitgave van De Althæa Pers van Jos Swiers uit Den Haag. Hij begon zo'n 12 jaar geleden met het maken van bijzondere boeken (om ze zo maar te noemen) die ware kunstwerken op zich zijn. De Althæa Pers werkt niet met een drukpers, maar met computer en laser-printer. Voor sommige uitgaven wordt de hulp van een graficus ingeroepen, en uiteraard komt er een vormgever en een boekbinder aan te pas.

Robert Crumb
Met de uitgave van de Gootjesbijbel wordt ook een interessante traditie voortgezet. We kennen b.v. ook de Rembrandtbijbel. Maar recentelijk blijkt ook een andere grafisch kunstenaar zich aan het bijbelverhaal te hebben vergrepen: Robert Crumb. De underground-cartoonist en -striptekenaar Robert Crumb werd wereldberoemd om zijn tekeningen van grote vrouwen met lange benen en flinke borsten, van de platenhoes van het album Cheap Thrills uit 1968 van Big Brother and Company featuring Janis Joplin, en natuurlijk van Fritz the Cat en Mr. Natural de Guru en niet te vergeten de vele underground stripblaadjes zoals Weirdo en Zap magazine.

Genesis
Crumb emigreerde enkele jaren geleden naar Frankrijk omdat hij het conservatisme van de Verenigde Staten niet meer kon verdragen. En mischien was het wel het klimaat in Zuid Frankrijk dat wij Nederlandsers allemaal zo goed kennen, dat hem ertoe aanzette zich te storten op het bijbelboek Genesis. Genesis by Crumb zal in oktober 2009 het licht zien [link NRC Boeken], maar Crumb liet ons enkele jaren geleden al een stukje van de bijbel zien in de vorm van Eva die in gesprek is met de slang. Hieronder zien we (links) hoe dat er volgens Crumb uitziet en (rechts) de versie van Theo Gootjes uit de Gootjesbijbel.

crmb-blog.png   gtjs-web.png

Verstrippen
Hebben we dan straks ook te maken met een Crumbbijbel? Nee, ik denk het niet. De Genesis-uitgave van Robert Crumb past beter in de traditie van 'verstrippen' van een boek, zoals striptekenaar Dick Matena dat heeft gedaan met onder meer de Avonden van gerard Reve, Kort Amerikaans van Jan Wolkers en Kaas van Willem Elsschot.

Trouwkaart
Hier zie je de tekening van Gootjes die we in 1995 als trouwkaart hebben gebruikt (links onder). De tekening is nog steeds in ons bezit en hangt (hoe toepasselijk) letterlijk boven ons echtelijk bed. Daarnaast een van de tekeningen uit de Gootjesbijbel (rechts onder).

   

17 april 2009